:.  html / scwo

Van 2002 tot 2008 heb ik bij SCWO (Sociaal & Cultureel Werk) cursussen gegeven op het gebied van Internet en DTP. Op deze pagina is handige informatie te vinden voor iedereen die zich met het ontwerpen van websites gaat bezighouden.

SCWO: websites maken I
 • Browser-safe colors
  Een overzicht van de kleuren die als "browser-safe of web-safe colors" bekend staan. Deze kleuren worden in alle browsers en computertypes op dezelfde manier getoond.

 • Beeldschermformaten
  Bij het ontwerpen van een website is het handig om rekening te houden met feit dat niet iedereen met dezelfde beeldschermafmetingen als jij zit te surfen. Gangbare beelschermformaten zijn o.a. 800*600, 1024*768 en 1280*960.

  Met behulp van de plaatjes die via de onderstaande links te benaderen zijn, kun je testen hoe een site eruit ziet als je 'm met een kleinere schermafmeting bekijkt.

  beeldschermformaat 1280 * 1024
  beeldschermformaat 1280 * 960
  beeldschermformaat 1152 * 864
  beeldschermformaat 1024 * 768
  beeldschermformaat   800 * 600

  Sla het plaatje voor jouw beeldschermformaat op, open het in een image-viewer (bijvoorbeeld de Windows-viewer voor afbeeldingen en faxen), zoom in totdat het plaatje op 100% staat, activeer je browser en verklein deze tot de aangegeven formaten.

  NB Op alle plaatjes staan de kleinere beeldschermformaten ook aangegeven.

 • Transparante gif-jes
  Hoewel onzichtbaar, zijn tranparante gif-plaatjes onmisbaar bij de opmaak van een webpagina.

  nix-gifjeHet vakje hiernaast bevat een transparant gifje van 1 px bij 1 px, dat door code vergroot is. Om dit plaatje op te slaan, rechtsklik je in het vakje en kies Afbeelding opslaan...

  Wil je zelf een transparant gifje maken, dan staat hier een beschrijving hoe je een transparant gifje in Adobe Photoshop (Elements) kunt maken.
Aanbevolen software e.d.copyright Sonja ten Hoonte (sonja227)